Konkursi za solarne sisteme i solarne panele

Ministarstvo  energetike objavilo je konkures za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela na koji mogu da se prijave lokalne samouprave. Nakon toga  kreće i konkurs za građane.

Program se zove „program energetske sanacije“ porodičnih kuća. Podrazumeva instaliranje solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju građana. Biće sproveden po istom principu kao i program zamene prozora i pvc i alu vrata. Ugradnja izolacije i instaliranje kotlova i peći na čistija goriva.  Ministarstvo  lokalne samouprave obezbediti 50 odsto investicije, a 50 odsto ostalo građani. Oni će na ovaj način postati proizvođači   električnu energiju za svoje potrebe.

„Opštine i gradovi će dobiti iznos od 5 miliona dinara.“

Lokalne samouprave će na konkursu imati na raspolaganju 50 miliona dinara. Svaka od lokalnih samouprava  će moći da dobije najviše do 100 odsto onoga što su same u svojim ubdžetima planirale za ovu namenu, ali ne više od pet miliona dinara.

Rok za prijavljivanje je 1. oktobar, navodi se u javnom pozivu Ministarstva.

Program energetske sanacije porodičnih kuća, kako piše u pozivu , činiće pojedinačni projekti energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Programa obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti:

1) ugradnja i instalacija solarnih panela i prateće opreme za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;

2) izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem